می توان با ارزآوری حاصل از گُل در برابر صادرات نفت افق گشایی کرد
مجله عصر نو/اصفهان گردش مالی تجارت گل در جهان سالانه نزدیک به 10 هزار میلیارد یورو است که بخش ناچیزی از این رقم سهم ایران می شود در حالی که کشور ما ظرفیت های بسیار بالایی در کاشت گل و فرآوری آن دارد و می توان با ارزآوری حاصل از گل در برابر صادرات نفت افق گشایی کرد.
محمود ساجدی، مجری طرح کشت گل محمدی در نوش آباد در گفت وگو با مجله عصر نو، اظهار کرد: هنوز کشت گل و به طور خاص توسعه کشت گل محمدی و فرآوری محصولات متنوع از آن مورد توجه مسیولان قرار نگرفته و گل کاری هنوز سنتی و تجربی است.
وی افزود: حاصل جمع هزینه های ضایعات گل، بی توجهی به فرآوری گل، فروش فله ای محصول و خام فروشی گل و غفلت از تنوع در کاشت گل آمار بالایی از خسارت های اقتصادی است که باید مورد توجه مسیولان و فعالان بازار گل، قرار گرفته و برای رفع آن برنامه ریزی کنند.
مجری طرح کشت گل محمدی در نوش آباد، افزود: گردشگری گل، یک فرصت خلق درآمد برای گل کاران و مناطق کشت گل است، اما محدود به جشنواره هایی شده که ظرف چند ساعت مردم دور هم جمع شده و در نهایت بدون ارزش افزوده برای کشاورزان تمام می شود.
وی تصریح کرد: حضور گردشگران داخلی و خارجی از صبحگاه برای تماشای گل چینی و حتی مشارکت در این امر و معرفی ظرفیت هایی که از گل توسط بهره برداران خلق می شود، یکی از فرصت هایی است که می تواند به ماندگاری گردشگر کمک کند.
ساجدی گفت: گل مناطق کویری مثل نوش آباد و ابوزیدآباد، زودتر از سایر مناطق کوهستانی به دست می آید و به عنوان محصول نوبرانه است، بنابراین باید مسیولان به گونه ای قیمت گذاری کنند که مثل دیگر میوه های نوبرانه به نفع گل کاران باشد.
وی اظهار کرد: استقبال کشاورزان از توسعه گلستان ها، با شرایط کمبود آب و ضرورت کشت جایگزین، نیازمند آن است که صنایع فرآوری محصولاتی مثل غنچه، اسانس و عطر نیز توسعه پیدا کند.
گل های مرغوب را ترویج کنند
یکی از گلکاران کاشان نیز به مجله عصر نو گفت: خریداران گل، این محصول را مدت دار خریداری می کنند که این روش پرداخت برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست و باعث خسارت برای گل کارانی می شود که دستمزد کارگر را به صورت نقد پرداخته اند.
علی صبحی با اشاره به تاثیر دما بر فرآیند برداشت گل، اظهار کرد: منطقه برزک و اطراف آن، محل تولید 40 درصد گل است، اما دیرتر از دیگر مناطق به دست می آید و کارخانه داران، گل را به قیمت ارزان تر از مناطق کویری می خرند و باعث خسارت به کشاورز می شوند.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات گل کاران، قیمت یکسان برای گل است، در حالی که کیفیت گل هر منطقه متفاوت است و انتظار می رود که مسیولان مربوطه ، کیفیت گل ها را در آزمایشگاه تعیین کرده و گل مرغوب را ترویج کنند.
گلاب گیری سنتی یک راهکار برای تقویت اقتصاد کشاورزان است
همچنین یکی از گلاب گیران سنتی کاشان گفت: گلاب گیری سنتی یک راهکار برای تقویت اقتصاد کشاورزان ساکن روستاها است و ثروت مستقیم به روستاییان می رسد در نتیجه موجب توسعه گردشگری روستاها می شود.
علی حسان اظهار کرد: گل چینی و گلاب گیری سنتی در منطقه پهناور کاشان، از اول اردیبهشت در مناطق کویری شروع می شود و تا تیرماه در مناطق کوهستانی ادامه دارد که می تواند رونق اقتصادی کل منطقه فرهنگی کاشان را تحت اثر داشته باشد.
وی افزود: حمایت از گل کاران با ارایه تسهیلات مناسب به تولیدکنندگان، آموزش مستمر گل کاران و به روزرسانی دانش آنها و شناسایی بازارهای جدید از جمله راهکارهایی است که می تواند به اقتصاد کشاورزی کمک کرده و موجب توسعه کشت گل و افزایش درآمد حاصل از تولید گل شود.
این گلاب گیر سنتی، تصریح کرد: برداشت به موقع گل محمدی، باعث کیفیت محصول می شود و تاخیر برای زمان برداشت گل از شاخه، باعث اُفت شدید کیفیت گلاب و اسانس آن می شود، زیرا گل محمدی پس از شکفته شدن دوام کمی روی شاخه دارد و در صورت تاخیر رنگ آن سفید شده و می ریزد.
حسان تاکید کرد: گلستان های کاشان به صورت خرده مالکی است، در حالی که اگر مسیولان به فکر توسعه اقتصاد گل هستند باید گلستان های یکپارچه را با تشویق مناسب گل کاران توسعه بدهند در غیر این صورت این مزیت کاشان را به دیگر مناطق ایران واگذار خواهیم کرد.
راه اندازی اولین کارخانه فرآوری غنچه گل محمدی
همچنین رییس اداره آموزش و ترویج مدیریت جهاد کشاورزی کاشان به مجله عصر نو گفت: توسعه کارخانه های فرآوری گل محمدی، فرصتی برای رشد تولید با مشارکت بخش خصوصی است که می تواند موجب شکوفایی اقتصاد بخش کشاورزی شود.
نادر مزینی اظهار کرد: راه اندازی اولین کارخانه فرآوری غنچه گل محمدی به ظرفیت 20 تن در روز، برنامه ای برای حمایت از گل کاران منطقه کاشان به خصوص در بخش سردسیر این شهرستان است.
وی افزود: گل های بخش کویری زودتر به بار نشسته و مشتری بیشتری دارد، در حالی که گلستان های بخش کوهستانی که دیرتر محصول می دهد، دچار شرایط مازاد محصول شده و برای گل کاران از نظر قیمت فروش، صرفه اقتصادی ندارد، بنابراین باید فرآوری شود.
رییس اداره آموزش و ترویج مدیریت جهاد کشاورزی کاشان، تاکید کرد: فرآوری گل محمدی با عنوان اسانس، غنچه، گل خشک و تولید عطر، می تواند باعث ارزش افزوده محصول شده و برای گل کاران صرفه اقتصادی به همراه داشته باشد بر این اساس توسعه صنایع تبدیلی گل محمدی در قالب تولید شربت، پد، اسپری و بسته بندی کوچک گلاب مورد توجه قرار گرفته است.
مزینی تصریح کرد: سطح زیرکشت گل محمدی در منطقه کاشان به 2580 هکتار رسیده که بیش از 40 درصد آن در بخش برزک و مناطق کوهستانی است، به همین علت، کیفیت بسیار بالایی داشته، ارگانیک بوده و مورد استقبال بازار جهانی است.
رییس اداره آموزش و ترویج مدیریت جهاد کشاورزی کاشان گفت: اسانس گل محمدی، مهم ترین ماده اولیه در عرصه صنعت عطرسازی است و برای تولید لوازم آرایشی، عطر و داروهای افسردگی، بی خوابی، حساسیت پوست و عفونت های باکتریایی و ویروسی موثر است.
وی تصریح کرد: غنچه گل محمدی ایران، به علت خشکی آب و هوا، بدون آفت بوده و بدون سم پاشی رشد می کند، بنابراین خاصیت بیشتر و کیفیت بهتری دارد و یکی از اثرات شگفت انگیز آن، کمک به درمان آلزایمر است.
مزینی تاکید کرد: گل محمدی و گلاب کاشان با فرهنگ مردم عجین بوده و از جنبه های وجود بازار جهانی برای صادرات، اشتغال زایی با سرمایه اندک و جاذبه های گردشگری در سال های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.
انتهای پیام
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "می توان با ارزآوری حاصل از گُل در برابر صادرات نفت افق گشایی کرد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "می توان با ارزآوری حاصل از گُل در برابر صادرات نفت افق گشایی کرد"، کلیک کنید.