سال سخت دارویی در انتظار کشور/ چرا برخی از دارو ها نایاب شدند؟

آنا گزارش می دهد؛

سال سخت دارویی در انتظار کشور چرا برخی از دارو‌ها نایاب شدند؟

موضوع کمبود دارو و نایاب شدن برخی از دارو ها این روز ها باعث ایجاد نگرانی هایی میان مردم شده است، موضوعی که دبیر انجمن داروسازان تهران خبر از آن داد و این نگرانی را ایجاد کرد که ذخایر دارویی کشور نیز ممکن است کاهش چشمگیری داشته باشد.

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا، موضوع کمبود دارو و نایاب شدن برخی از دارو ها این روز ها باعث ایجاد نگرانی هایی میان مردم شده است، موضوعی که دبیر انجمن داروسازان تهران خبر از آن داد و این نگرانی را ایجاد کرد که ذخایر دارویی کشور نیز ممکن است کاهش چشمگیری داشته باشد؛ از سوی دیگر نگاه ویژه دولت به حوزه صنعت دارو از موضوعاتی است که مورد مطالبه تولید کنندگان صنعت دارو به شمار می رود و باید نگرانی مردم نیز در این زمینه حل شود.

ذخیره خیلی از دارو ها به زیر 3 ماه می رسد

کمبود ذخایر دارو هشداری بود که دبیر انجمن داروسازان تهران به رسانه ها داد.

محمدامین قبادی درباره ادعا وزیر بهداشت مبنی بر حمایت از دانش بنیان ها برای تولید داروگفت: ساخت دارو در ایران ممکن است؛ دانش بنیان ها برای گرفتن مجوز های خود در وزارت بهداشت دچار مشکل می شوند. این مجموعه ها محصولات مختلفی ارایه می کنند که تاکنون وجود نداشته است. محصولات آنها در معاونت تحقیقات برای کسب کد اخلاق جهت پژوهش های پزشکی، دو سال گیر می کنند. یک شرکت دانش بنیان مگر چقدر توانایی دارد که فقط 2 سال برای یک مجوز منتظر بماند؟ طرح اقتصادی دانش بنیان ها نیز با این شرایط به مرور از دست می رود. ما در حوزه ی واکسن ها این مشکل را داریم. بحث حمایت از دانش بنیان ها نیازمند طراحی ساز و کار مناسب است.

او افزود: متولی حوزه دانش بنیان در کشور، معاونت فناوری ریاست جمهوری و ستاد های زیرمجموعه ی آن است. در معاونت علمی قوانین حمایتی خوبی شامل قانون جهش دانش بنیان را داریم، اما به نظر می رسد وزارت بهداشت در معاونت تحقیقات و فناوری و به طور خاص در دفتر توسعه فناوری سلامت، نیاز به تدوین قوانین حمایتی دارد.

وی در ادامه درباره تداوم کمبود دارو در کشور بیان کرد: کمبود دارو یک بحث سلسله وار است که ما را به این نقطه رسانده است. مدتی است که سندیکا های تولید دارو هشدار می دهند که ذخیره خیلی از دارو های ما به زیر سه ماه می رسد. عمده این مشکل به مسیله طرح دارویاری و تخصیص ارزی است که باید به شرکت دارویی انجام شود. در حوزه دارویاری قرار شد برای اینکه پرداخت بیماران نسبت به شهریور 1401 تغییر نکند، سازمان های بیمه گر تفاوت قیمت را به شرکت ها بدهد. برای 1402 نزدیک 69 همت بودجه مصوب شد در حالیکه درخواست سازمان غذا و دارو 125 همت بود. با این وجود تنها 50 همت تخصیص پیدا کرد.

قبادی گفت: وقتی این پول به سازمان های بیمه گر داده نشد، پول داروخانه ها نیز دیر پرداخت شد و خیلی از داروخانه ها متضرر شدند. شرکت های پخش هم دچار بحران نقدینگی شدند و به تولیدکننده ها منتقل شد. همین مسیله باعث شد تولید خیلی از دارو ها متوقف شود.

سال سختی خواهیم داشت

دبیر انجمن داروسازان تهران اضافه کرد: وقتی از محل فروش نتوانید مطالبات را دریافت کنید، باید سراغ تسهیلات ارزان قیمت بروید که فقدان آن باعث کمبود دارو شده است. اگر مشکل بودجه طرح دارویاری حل نشود و در عین حال تسهیلات کم سود داده نشود، سال 1403 سال سختی خواهد شد.

قبادی درباره ادعا خودکفایی دارو گفت: سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت می گویند ما 97 درصد خودکفا شده ایم، اما گزارش دقیقی از آن ندیدم. چیزیکه واضح است ما یک جامعه ی پزشکی پویا داریم و باید سعی کنیم دارو بسازیم. البته همیشه یک سری دارو و مواد اولیه وجود دارد که باید آنها را وارد کنیم. یک سری بیماری های خیلی خاص وجود دارند که مثلاً 80 نفر به آن مبتلا هستند و بهتر است که دارو را به جای تلاش برای تولید، وارد کنیم.

چرا برخی از دارو ها نایاب شدند؟

محمدرضا کشاورز بازرس انجمن داروسازان در گفتگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیان داشت: یکی از مشکلات استراتژیک بزرگی که گریبان گیر شرکت های داروسازی شده، فروش اینترنتی دارو بوده که این موضوع عمل توزیع دارو را در کشور با مشکل مواجه کرده است.

بازرس انجمن داروسازان افزود: از سوی دیگر در حال حاضر کمبود نقدینگی یه یک مسیله جدی برای داروخانه داران تبدیل شده است، شرکت های دارویی و داروسازان هم با مشکل کمبود نقدینگی رو به رو هستند در تامین نقدینگی مورد نیاز چالش دارند در نتیجه تمامی این صنف های مرتبط با یک مشکل مشترک دست و پنجه نرم می کنند. همچنین از زمان اجرا طرح دارویار 30 درصد افزایش قیمت را شاهد بودیم.

کشاورز در ادامه گفت: بدعهدی برخی از بیمه ها و سازمان برنامه و بودجه در بحث نقدینگی باعث شده است تا زنجیره دارو در کشور با برخی از مشکلات رو به رو شود.

بازرس انجمن داروسازان اظهار کرد: در بحث کمبود دارو با دو وجه مواجه هستیم؛ یکی بحث کمبود ارز مرغوب و تحریم و یکی دیرکرد تخصیص اعتبار از بانک مرکزی که مورد دوم نقش بسیار پررنگ تری در کمبود دارو دارد. وقتی در پرداخت وجه تاخیر ایجاد می شود، چرخه تولید با کندی مواجه شده و جبران این کمبود پس از تخصیص وجه، 3 تا 6 ماه زمان بر خواهد بود.

کشاورز در پاسخ به سوالی در مورد در خصوص گران شدن و یا نایاب شدن برخی دارو ها بیان کرد: تغییر ارز ترجیهی به ارز نیمایی یکی از عوامل گرانی دارو بوده است ولی برای جبران گرانی دارو شرکت های بیمه موظف شده اند تا مابه تفاوت قیمت های قبلی و جدید را پرداخت کنند، اما متاسفانه برخی از بیمه ها بد عهدی می کنند.

رییس اتاق بازرگانی تهران: وضعیت صنعت دارو بحرانی است

محمود نجفی عرب، رییس اتاق بازرگانی تهران به سیستم انقباضی بانک مرکزی در تخصیص منابع به تولید ایراد وارد دانست و گفت: «رییس کل بانک مرکزی خود به اجرای این سیستم انقباضی اذعان دارند با این حال این سیستم تامین سرمایه در گردش شرکت های تولیدی را با کمبود روبه رو کرده است.»

وی افزود: خیلی از شرکت های دارویی را می شناسم که در پرداخت حقوق و دستمزد های پایان سال کارکنان خود دچار مشکل شده اند و این برآمده از همین کمبود سرمایه در گردش در همه صنایع از جمله صنعت دارو است، امروز صنعت دارو به کل مبتلا به یک بحران شده است.

همکاری دولت در زمینه حل مشکلات دارویی

در ماجرای کمبود های دارویی نیز مانند جمعیت و فرزندآوری نباید فقط چشم به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشت و باید تمام عوامل موثر در تامین به موقع دارو را در نظر گرفت. بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت صنعت، معدن، تجارت هم در این زمینه موثر هستند و غفلت هر کدام از این عوامل، منجر به تحمیل بار اضافی به نظام سلامت و البته بیماران که مصرف کننده نهایی هستند، می شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سال سخت دارویی در انتظار کشور/ چرا برخی از دارو ها نایاب شدند؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سال سخت دارویی در انتظار کشور/ چرا برخی از دارو ها نایاب شدند؟"، کلیک کنید.