مسیر جدید دسترسی به تخت جمشید ایجاد می شود/ موزه تخت جمشید؛ میزبان جام زرین خشایارشا
مجله عصر نو/فارس مدیرکل میراث فرهنگی فارس از ایجاد مسیر جدید دسترسی به مجموعه میراث جهانی تخت جمشید و میزبانی استان فارس از جام زرین خشایارشا، رویداد بین المللی تذهیب و شورای جهانی صنایع دستی خبر داد.
محمد ثابت اقلیدی امروز، 29 اردیبهشت در مراسم افتتاح هفته میراث فرهنگی که در موزه تخت جمشید برگزار شد، با بیان اینکه مهم ترین رویداد هفته میراث فرهنگی در کشور، رونمایی از جام زرین خشایارشا است، گفت: رویدادهای مختلفی را وزارت در استان های مختلف طراحی کرده است که مهم ترین آن، به امانت گذاشتن تعدادی از اشیای تاریخی در موزه های کشور است و با تعاملاتی که با وزارتخانه داشتیم، موفق شدیم میزبانی شاهکار آثار کشور که جام زرین خشایارشا است، به عهده بگیریم.
وی گفت: این جام گرانبها به مدت سه ماه مهمان تخت جمشید است که اگر با استقبال مردم مواجه شود، تا سه ماه بعد از آن هم قابل تمدید خواهد بود.
ثابت اقلیدی از میزبانی فارس از رویداد بین المللی «تذهیب» در هفته میراث فرهنگی خبر داد و گفت: استان فارس مکاتب هنری را میزبانی می کند که یکی از آن ها تذهیب است. به خصوص تذهیب در کنار آیات قرآنی که در این رویداد، میزبان 12 اثر هنری تذهیب از موزه ملی و 12 اثر هم از موزه سعد آباد خواهیم بود.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس با بیان اینکه بالغ بر صد برنامه و فعالیت را در استان فارس طراحی شده است، افزود: همچنین در خردادماه با حضور وزیر میراث فرهنگی، میزبان شورای جهانی صنایع دستی کشور هستیم و امیدواریم بتوانیم در پی این رویداد، تحولی را در سال جاری در زمینه صنایع دستی رقم بزنیم.
ثابت اقلیدی ادامه داد: برای توسعه و تغییرات ساختاری در موزه تخت جمشید برنامه هایی آغاز شده است که از جمله، تبدیل کل فضای موزه از جمله واحدهای اداری به موزه و کتابخانه است و موزه با مدرن ترین امکانات تجهیز خواهد شد.
تکمیل موزه منطقه ای فارس تا سال آینده
وی همچنین از تکمیل موزه منطقه ای فارس خبر داد و گفت: این موزه در کنار آرامگاه حافظیه قرار دارد و امیدواریم تا نیمه اول سال آینده تکمیل و تجهیز شده و در معرض دید گردشگران قرار بگیرد.
ثابت اقلیدی با بیان اینکه موزه های مختلفی در شهرستان ها داریم، گفت: متاسفانه در حوزه منابع انسانی دچار چالش هستیم و به همین دلیل نمی توانیم آن طور که باید و شاید از این موزه ها بهره ببریم.
وی همچنین از ایجاد یک مسیر دسترسی جدید برای ورود به مجموعه تخت جمشید خبر داد و گفت: مرودشت با وجود نزدیکی به این میراث جهانی، آنچنان از این موضوع منتفع نشده است. به همین جهت سعی کردیم کاری را شروع کنیم که از با ایجاد مسیر دسترسی جدید، زمینه توقف بیشتر گردشگران در مجموعه را افزایش دهیم و برنامه داریم که از این امر، شهروندان مرودشتی نیز منتفع شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس تاکید کرد: در گردشگری اگر موفق شویم ماندگاری و اقامت ایجاد کنیم، موفق شده ایم. اقتصادی که در گردشگری به جریان می افتد و جامعه محلی از آن منتفع می شود.
وی همچنین از برنامه میراث فرهنگی فارس برای تحقق رهنمود مقام معظم رهبری در سفر به این استان خبر داد و گفت: در دوره تمدن، یک دوره ستیز بین امپراطوری ایران و روم بوده است. در بیشتر این ستیزها، ما پیروز بوده ایم اما شکست هایی هم داشته ایم. آن ها روایتگری بسیار خوبی را علیه ما انجام داده اند اما ما در این زمینه کم کاری کرده ایم.
مدیرکل میراث فرهنگی فارس در این باره توضیح داد: ما سنگ نوشته شکست والرین از شاپور ساسانی در تنگ چوگان داریم که به فرمایش مقام معظم رهبری «باید روی آن مانور دهیم تا این باید به آن در شود.» این سنگ نگاره در نقش رستم مرمت شده و در دستور کار است که بتوانیم در عرصه داخلی و بین المللی آن را به نمایش بگذاریم.
ثابت اقلیدی افزود: مقام معظم رهبری همچنین در مورد آثار تمدنی فرمودند:«گرچه ممکن است این آثار در زمان سلاطین جبار ساخته شده باشند، اما حاصل دسترنج هنرمندان ایرانی و ارزشمند هستند.» این کلام می تواند به چند رساله دکترا تبدیل شود. ایشان در زمان ریاست جمهوری شان هم توجه ویژه ای به آثار تاریخی داشتند.
وی گفت: در بحث سومین حرم اهل بیت(ع) یک طراحی را مد نظر داریم که بین سه حرم مطهر، یک ارتباط ایجاد کنیم. هدف این است که گردشگری زیارت را در استان فارس تقویت کنیم. یکی از برنامه ها در این زمینه، ایجاد ارتباط بین پایگاه های تمدنی و حرم مطهر است. برای شروع، در همین هفته بین تخت جمشید و حرم شاهچراغ(ع) برای آن گردشگرانی که به هر دو عرصه علاقه مند هستند، سهولت دسترسی را ایجاد کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در پایان گفت: ما مردم یک کشور متمدن و اسلامی هستیم که یکتاپرستی در تمدن آن ریشه دارد و باید این پیشینه تاریخی را صیانت کنیم.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید نیز با بیان اینکه میراث فرهنگی برای ما پشتوانه است و اقتدار ملی ما را تامین می کند، گفت: این میراث، سرنوشت گذشته ما بوده و آینده را هم تامین می کند. هر چقدر به میراث فرهنگی و این عظمت تاریخی احترام بگذاریم، به خودمان و در نتیجه به ایران احترام گذاشته ایم.
علیرضا عسکری در خصوص رونمایی از جام زرین خشایار شا اظهار کرد: این جام که از موزه ملی شهر هگمتانه، امروز به تخت جمشید انتقال یافته است، از هر نظر ارزشمند و برای ما یک فرصت است. می دانیم که هنر فلزکاری هخامنشیان در اوج شکوه بوده است اما امروز فرصتی برای ماست که شخصیت تاریخی خودمان را یادآور شویم.
عسکری ادامه داد: این ملت چندهزاره تاریخ را پشت سر گذاشته، تجربه کرده و باید به این اقتداری که در همین محوطه تخت جمشید در پیش روی ماست، مجموعه ای که سرتاسر هنر، عدالت، قانون، مدنیت، حقوق و شرافت ما ایرانیان را تشکیل می دهد، بها بدهیم.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر اینکه خشایارشا یکی از شخصیت های بزرگ تاریخ ایران است، گفت: او فرزند داریوش بزرگ از ملکه آتوسا است. فردی شناخته شده، اهل هنر و فرهنگ. در دوران او، بخش اعظمی از پروژه های تخت جمشید تکمیل شده است و نقش ویژه ای در قلمرو حاکمیتی و توسعه ایران داشته است.
وی گفت: ایران همچنان می خواهد در دنیا جاودانه باشد. ایران امروز هم در دنیا مقتدر است و این اقتدار ریشه های تاریخی دارد و به همین دلیل، احترام به تخت جمشید، احترام به اقتدار سرزمین ماست.
عسگری یکی از اهداف مهم مدیریت مجموعه تخت جمشید را توسعه موزه عنوان کرد و گفت: تلاش داریم که جام زرین را برای مردم عزیز به نمایش بگذاریم و در کنار آن سخنرانی ها و برنامه های فرهنگی را دنبال کنیم و معرفی خوبی از میراث فرهنگی استان داشته باشیم.
به گزارش مجله عصر نو، در پایان این مراسم از جام زرین خشایارشا رونمایی شد.
این جام زرین که احتمالاً از هگمتانه باستان (همدان امروزی) کشف شده، دارای طرح زورقی، دهانه باز، لبه های برگشته، تزیینات گیاهی و سطحی شیاردار است.
آرایه هایی که از شاخصه های ظروف تجملاتی و ارزشمند دوره هخامنشی به شمار می روند. تزیینات برجسته این ظرف به منظور مشاهده از بیرون برجسته کار شده اند. در کف ظرف، گل رُزتی با دوازده پر و در اطراف ظرف بیست و یک شیار به مانند یک رُزت بزرگ به تصویر کشیده شده اند.
در حاشیه زیر لبه این ظرف کتیبه ای به سه زبان، پارسی باستان، عیلامی و بابلی هخامنشی کنده کاری شده است. ارتفاع این جام 11.43 سانتیمتر، قطر آن 20.32 سانتیمتر و یک کیلو و 407 گرم وزن دارد.
انتهای پیام
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مسیر جدید دسترسی به تخت جمشید ایجاد می شود/ موزه تخت جمشید؛ میزبان جام زرین خشایارشا" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مسیر جدید دسترسی به تخت جمشید ایجاد می شود/ موزه تخت جمشید؛ میزبان جام زرین خشایارشا"، کلیک کنید.