نمونههایی از کتابهای داستانی عاشورایی
مجله عصر نو/خراسان رضوی حماسه عاشورا جایگاه و منزلت بزرگی دارد؛ چنانکه اندیشههای حقیقتجو را در هر جای جهان به تامل و تفکر وامیدارد. گذشت سالها و وقایع تاریخی متعدد از گستردگی و غنای آن کم نکرده و هر کسی را به فکر میاندازد که به راستی راز این شور و ماندگاری در چیست؟ در واقع، این حرکت در باورهای آرمانی و فطرت پاک انسانی ریشه دارد. فرهنگ و تفکر شیعی در ایران سبب شکلگیری آثار مکتوب متعددی شده است.
ادبیات عاشورایی از غنیترین و حماسیترین ذخایر فکری و احساسی مکتب شیعه است و به تبع آن، نویسندگان متعددی به خلق آثار داستانی و غیرداستانی، متون علمی و پژوهشی، ادبیات نمایشی، مقتلنگاری و … نیز پرداختهاند.
حسین(ع) از زبان حسین(ع)
این کتاب نوشته محمد محمدیان است که شرح زندگی و زمانه امام سوم شیعیان از زبان خود امام (ع) را به تصویر میکشد. انتخاب امام حسین (ع) به عنوان راوی بر جذابیتهای کتاب نیز افزوده است. در کتاب «حسین از زبان حسین» مطالبی مستند و واقعی پیرامون ویژگیهای شخصیتی امام حسین (ع) و ماجرای کربلا و حرکت ایشان به سمت کربلا و اسارت حضرت زینب (س) آمده است.
کتاب حسین(ع) از زبان حسین(ع) ۸ فصل دارد که همه زندگی سیدالشهداء را به صورت گزارشی تاریخی سالم و پاکیزه بیان کرده و ارجاعات آن را در پاورقیها آورده است. «همچنین خداوند از گروهی از مردم که ستمکاران روی زمین آنان را نمیشناسند و در عین حال در آسمانها معروف هستند، پیمان گرفته است که در این صحرای کربلا حضور یافته و پیکر پاک شهیدان را جمعآوری کرده و بدنهای خونآلود آنان را به خاک بسپارند و در این سرزمین برای قبر سیدالشهداء(ع) علامتی نصب کنند که هیچگاه اثرش کهنه نشود و گذشت شب و روز آن را محو نکند. گرچه رهبران کفر، الحاد و رهروان جاده گمراهی سعی فراوانی در نابود کردن آن حرم خواهند داشت، اما نتیجهای نخواهند گرفت و به جای اینکه آن حرم از بین برود، عظمت و شکوه آن افزودهتر خواهد شد و آثار آن آشکارتر میشود».
سقای آب و ادب
کتاب «سقای آب و ادب» نوشته سید مهدی شجاعی حاوی ۱۰ فصل به نام شخصیتهای متفاوت است که هر فرد از زاویهای به حضرت عباس (ع) نگاه میکند؛ فصلهای کتاب شامل عباس علی، عباس ام البنین، عباسِ عباس، عباسِ سکینه، عباسِ مواسات، عباس زینب، عباسِ ادب، عباسِ حسین، عباسِ فرشتگان، عباسِ فاطمه است.
در این کتاب صحنههای احساسی و جملههای زیبای عاطفی فراوان وجود دارد و نمایشی زیبا از ماموم و امام را به تصویر میکشد. متن کتاب روان و ساده است و روضه گون بودن محتوا از ویژگیهای بارز کتاب نیز به شمار میرود.
نامیرا
کتاب «نامیرا» رمانی با محوریت واقعه عاشورا و اثر صادق کرمیار است. نامیرا روایت چگونگی تغییر و تحول اوضاع کوفه در فاصله دعوت از امام حسین(ع) تا رسیدن کاروان آن حضرت به نزدیکی کوفه است. اینجاست که فتنهای رخ میدهد و در آن همه عناصر فتنه، رعب و وحشت، ناتوانی در تشخیص حق از باطل، ریزش دوستان و قدرت گرفتن دشمنان نیز وجود دارد.
درون مایه داستان جریان پیوستن مردی از قبیله بنی کلب به نام عبدالله بن عمیر به سپاه حسین بن علی است. عبدالله بن عمیر در جدال میان حق و باطل به یاری امام حسین (ع) در کربلا رفت. «نامیرا» ماجرای ندای امام زمان (عج) و عکسالعمل امت را به خوبی به تصویر میکشد. نویسنده نامیرا را روان و به زبان امروزی نوشته به گونهای که مخاطب را به خود جذب میکند. نویسنده برای روایت داستان، از سوم شخص مفرد یا همان دانای کل استفاده کرده است.
مجموعه کآشوب
«کآشوب» کتابی است به نویسندگی سید احمد برقعی با ۲۳ روایت از سبک زندگی افرادی که تجربیات خود را با محرم بیان میکنند. ۲۳ روایت از افراد گوناگون در وصف احوالات زندگی در تعامل با روضه و عزاداری، ۲۳ روایت از روضههای حسینی که با زندگیهای ما عجین شده و ۲۳ روایت از گنجهای مگوی آدمها که اندکی از آن در این کتاب سرباز کرده است.
محرم و عاشورا مشخصا درون مایه اصلی داستانها نیست و گزارشی از نگاه نویسنده به امام حسین(ع) و عزاداری او است؛ گزارشی مستند، صادقانه، عینی از نسبت نسلهای متفاوت امروز با واقعه عاشورا محسوب میشود. هر داستان از این مجموعه یک نویسنده دارد و به سرپرستی نفیسه مرشدزاده گردآوری و منتشر شده است.
رستخیز
«رستخیز»، کتاب دوم از مجموعه «کآشوب» است؛ مجموعهای که از منظری دیگر و آدمهایی دیگر به حال و هوای امروز ما و روضهها نگاه کند. «رستخیز» شرح اشکهایی که از شوق یافتن حقیقت در گوشه چشم جمع میشوند این روزها کم شدهاند و «رستخیز»، روایت فروریختن چشمها در ثانیه روبهرویی با حقیقت است.
رستخیز صرفا اثری روایی نیست، در واقع یک منبع شناختی از رابطه مأموم با امام است. این کتاب «شرح زنده شدن ذرهای از درون انسان در فراخوان هر ساله محرم است. داستان شنوندههایی که از مجلس روضه، خردهای اندیشه، اندکی شهود یا تغییری کوچک غنیمت میبرند». رستخیز حاوی ۲۴ داستان است که نویسندگان آن از شرح تجربیات خود با امام حسین (ع) میگویند. این مجموعه در خود روضه، روایت، داستان، گزارش مستند و … دارد.
زان تشنگان
کتاب «زان تشنگان» مانند مجموعههای گذشته حاوی روایتهای ۲۴ نفر از افرادی است که نسبت خودشان را با واقعه عاشورا بیان کردهاند؛ تجربههای واقعی، صادقانه، عینی، احساسی و عاطفی. زانتشنگان کتاب سوم از مجموعه «کآشوب» است؛ برخی روایتها به تاثیر واقعه عاشورا و مراسم مرتبط با آن بر زندگی خود راوی یا اطرافیان وی میپردازند اما بعضی از آنها ارتباط حداقلی با عاشورا دارند که توصیف مستقیم این ارتباط در تعدادی از روایتها بسیار کم است.
رهیده
کتاب «رهیده» به نویسندگی طاهره ابوفاضلی است که جلد چهارم از مجموعه «کآشوب» با ۱۸ روایت از روضههایی است که زندگی میکنیم. روایتهای عاطفی و دلنشین که از دل برآمده و بر دل مینشیند. با «رهیده» میتوان مدتها همذاتپنداری کرد و روضه خواند و گریه کرد.
در این کتاب، ۱۸ نفر از تجربههایی نوشتهاند که از عزاداری، روضهخوانی و مجالس امام حسین (ع) برآمده است. «رهیده» روایت جستوجوگران سرگردان و لرزان است. دورترهایی که میخواهند جلوتر بیایند، دستشان برسد به یک مفهوم و مضمونی را زیارت کنند.
روایت روحهای ناآرامی که تکرار و عادت اقناعشان نمیکند و میخواهند خودشان آن آزادگی را لمس کنند. رهیده روایت آنها است که از مسیر گزارش صادقانه احوالشان میخواهند به رهایی لایزال حضرتش نزدیکتر شوند.
انتهای پیام
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نمونههایی از کتابهای داستانی عاشورایی" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نمونههایی از کتابهای داستانی عاشورایی"، کلیک کنید.