ممانعت ساواک از اجرای نمایشنامه های پری صابری

به گزارش خبرگزاری مجله عصر نو به نقل از پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ پری صابری (زاده ی ۱ فروردین ۱۳۱۱ در کرمان) کارگردان تئاتر، نمایشنامه نویس و رمان نویس است. صابری پس از پایان دبیرستان برای ادامه ی تحصیل در رشته ی سینما و تئاتر به پاریس رفت. در دوران دانشجویی فیلم کوتاهی درباره ی یکی از رباعیات خیام ساخت که به عنوان بهترین فیلم دانشجویی سال ۱۹۵۴ فرانسه انتخاب شد. پس از آن در سال ۱۳۳۳-۱۳۳۶ در مدرسه ی تانیا بالاشووا در رشته ی تئاتر تحصیل کرد و پس از مدتی تحصیل در اسپانیا در سال ۱۳۴۴ به ایران بازگشت. پری صابری در تاریخ ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ در تهران درگذشت.

ممانعت ساواک از اجرای نمایشنامه‌های پری صابری

صابری پس از بازگشت به ایران گروه تئاتر پازارگاد را ایجاد کرد. هم چنین در سال ۵۷-۱۳۴۷ مدیر امور فوق برنامه ی دانشگاه تهران بود و تالار مولوی تهران را تأسیس کرد. نمایشنامه ی کرگدن یونسکو را دو بار (پس از ترجمه ی جلال آل احمد) به فارسی ترجمه کرد. سپس این نمایشنامه توسط احمد سهم مسک با نام «کرگدن» ترجمه و منتشر شد. وی پس از انقلاب از ایران خارج شد. در این سال ها نمایشنامه ی «مرد از کجا، عشق از کجا» را درباره ی زندگی فروغ فرخزاد نوشت و در سال ۱۳۶۰ در لس آنجلس اجرا کرد که بسیار موفق بود. سپس آن را به زبان انگلیسی در جشنواره ی هنری بازی های المپیک اجرا کرد که هم چنان با استقبال خوبی روبه رو شد. سپس تصمیم گرفت به ایران بازگردد.

پس از بازگشت به ایران فعالیت هنری خود را از سر گرفت و نمایش های «من به باغ عرفان» را درباره ی زندگی سهراب سپهری و «هفت شهر عشق» با الهام از عطار نیشابوری روی صحنه برد. در پی این موفقیت ها، آثار دیگری را نوشت و کارگردانی کرد که به گفته ی خودش نمایش «پرواز شمس» درباره ی مولوی یکی از بهترین آثار اوست. «خورشید پرنده» و «افسانه سیاوش» دو نمایشی هستند که پری صابری در تالار یونسکو پاریس روی صحنه برد. صابری در سال ۲۰۰۴ نشان لژیون افتخار فرانسه را دریافت کرد. به بهانه ی درگذشت این هنرمند فقید در ادامه به اسنادی از او که در گنجینه ی مرکز اسناد انقلاب اسلامی موجود است اشاره می شود.

جناب آقای هوشنگ نهاوندی

رئیس دفتر مخصوص علیا حضرت شهبانوی ایران

اسامی هیأت مدیره ی تئأتر شهر به شرح زیر می باشد خواهشمند است مراتب را به شرف عرض مبارک علیا حضرت شهبانوی ایران رسانیده تا اوامر معظم لها در مورد صدور دستخط امر به ابلاغ گردد. س

خانم ناهید مهدوی عضو هیأت مدیره و مدیرعامل

خانم پری صابری عضو هیأت مدیره

آقای بیژن صفاری عضو هیأت مدیره

آقای تورج فرازمند عضو هیأت مدیره

آقای علیرضا جعفری عضو هیأت مدیره

عبدالمجید مجیدی دبیرکل بنیاد شهبانو فرح

ممانعت ساواک از اجرای نمایشنامه های پری صابری

فرح پهلوی

بنا به استدعای هیأت امنای بنیاد شهبانو فرح به موجب این دست خط بانو پری صابری را به عضویت هیأت مدیره ی تئأتر شهر منصوب و مقرر می داریم که در انجام وظایف محوله اقدام نماید. به تاریخ ششم اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ [۱۳۵۷] شاهنشاهی. فرح پهلوی

ممانعت ساواک از اجرای نمایشنامه های پری صابری

نمایشنامه هایی که به وسیله ی دانشجویان دانشگاه تهران اجرا می شود معمولا بدون کسب مجوز از وزارت فرهنگ و هنر و با نظارت خانم صابری سرپرست فعالیت های فوق برنامه دانشگاه مزبور (دارای سوابقی بوده و به دانشگاه اعلام گردیده اشتغال به کار وی در اموری که به دانشجویان ارتباط دارد به مصلحت نمی باشد) به روی صحنه می آید.

محتوای این نمایشنامه ها بعضا رنگ سیاسی داشته و دارای مفاهیم انتقادی و تحریک آمیز است به طوریکه گاه تماشاچیان را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.

با توجه به موارد بالا اصلح است کلیه نمایشنامه ها طبق مقررات موجود به تصویب وزارت فرهنگ و هنر رسیده و مسئولین دانشگاه در اجرای آن نظارت کامل داشته باشند.

ارزیابی: خبر صحت دارد.

۲۵۹

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ممانعت ساواک از اجرای نمایشنامه های پری صابری" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ممانعت ساواک از اجرای نمایشنامه های پری صابری"، کلیک کنید.