می دانید چرا سکوت برای مغز مفید است؟
ما در دنیایی زندگی می کنیم که بسیار پر سر وصدا است و پیدا کردن لحظه ای سکوت در آن بسیار دشوار؛ این چیزی است که برای سلامتی ما ضرر بسیاری دارد.
در سال ۲۰۱۱، سازمان بهداشت جهانی طی گزارشی آلودگی صوتی را «طاعون مدرن» نامید، و اعلام کرد که «شواهد بسیاری وجود دارد دال بر این که قرار گرفتن در معرض اصوات محیطی سلامت جامعه را به خطر می اندازد.»
ما در طول روز به طور مداوم موسیقی گوش می کنیم، تلویزیون می بینیم، پادکست می شنویم، و البته، به صدای ذهنی خود در مغزمان گوش می سپاریم. جداٌ به این فکر کنید: روزانه چه مقدار از وقتتان را در سکوت کامل می گذرانید؟ پاسخ احتمالا این است که: زمانی بسیار اندک.
در شرایطی که صدا های ذهنی و اصوات محیط پیرامونی ما روز به روز بلندتر و گوش خراش تر می شوند، تعداد جویندگان آرامش هم بیشتر و بیشتر می شود. روش هایی که این افراد برای فرار از سر و صدا انتخاب می کنند متفاوت است: از ۱۰ دقیقه مدیتیشن در روز گرفته تا ۱۰ روز گوشه نشینی.
آیا شما هم می خواهید از سکوت در زندگی روزمره خود بهره ببرید؟ با خواندن ۴ دلیل علمی زیر متوجه می شوید که چرا سکوت برای مغز مفید است، و چرا وقت گذاشتن برای آن خلاقیت و تمرکز را بیشتر می کند و اضطراب را کاهش می دهد.
فواید سکوت برای مغز
۱. سکوت تنش و استرس را از بین می برد
فلورانس نایتینگل، پرستار مشهور انگلیسی و فعال اجتماعی قرن نوزدهم، زمانی نوشت: «سر و صدای غیرضروری زیان آور ترین دشمن بهداشت بیماران و [حتی]افراد سالم است که ناخواسته به آن ها تحمیل می شود.»
دلیلی هم که برای این گفته اش می آورد، این بود که این امر باعث هراسناک و پریشان شدن بیماران رو به بهبودی می شود، و آن ها را بی خواب می کند.
در همین راستا، تحقیقات انجام شده نشان می دهد که آلودگی صوتی منجر به افزایش فشارخون می شود، احتمال حمله قلبی را زیاد می کند، و برشنوایی و در کل سلامت ما تاثیر منفی می گذارد. به گفته دانشمندان، صدا های بلند بخشی از مغز به نام آمیگدالا را تحریک می کنند، و بدین وسیله باعث می شوند هورمونی به نام کورتیزول ترشح شود، که استرس را افزایش می دهد.
در عین حال، با توجه به پژوهش منتشر نشده ای که در سال ۲۰۰۴ توسط دکتر کرگ زیمرینگ روانشناس زیست محیطی انجام شده است، افزایش سر و صدا در واحد مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) در بیمارستان، منجر به ازدیاد فشار خون، تپش قلب بیشتر و اختلال در چرخه خواب آن ها می شود.
آن طور که محققان می گویند، دقیقا به همان میزان که سر و صدا استرس و تنش را زیاد می کند، سکوت نقش بازدارنده دارد، و باعث رهایی مغز و بدن ما از اضطراب و پریشانی می شود.
طبق پژوهشی که در سال ۲۰۰۶ در نشریه هارت Heart منتشر شد و در آن میزان فشار و گردش خون در مغز افراد اندازه گیری شده بود، دو دقیقه سکوت از گوش کردن موسیقی های «آرام بخش»، آرام بخش تر خواهد بود.
۲. سکوت باعث می شود مراکز حسی مغز احیا شوند
در زندگی روزمره، داده ها به طور مرتب از هر گوشه و کنار به سمت ما پرتاب می شوند؛ وقتی در معرض این سیگنال های مختل کننده نباشیم، مراکز حسی ذهن ما فرصت پیدا می کنند تا خود را بازسازی کنند.
در زندگی مدرن، حضور بی وقفه سیگنال هایی که توجه را جلب می کنند، فشار زیادی را به قسمت جلوی مغر (لوب پیشانی) – که در فرآیند ادراک، تصمیم گیری و حل مساله نقش ایفا می کند- وارد می آورد؛ نتیجه این که، ذخایر حسی مغز ما تخلیه می شوند، و هنگامی که این اتفاق می افتد، از نظر ذهنی خسته و پریشان می شویم. در این شرایط، تمرکز کردن، حل مسائل، و دستیابی به ایده های جدید و خلاقانه بسیار دشوار می گردد و مستلزم تلاشی دوچندان خواهد بود.
از طرف دیگر بر اساس نظریه ترمیم حسی، در محیط هایی با دریافت های حسی کمتر از حد معمول، مغز می تواند منابع ادراکی خود را ترمیم کند. به عنوان مثال وقتی به تنهایی در محیطی آرام پیاده روی می کنید، مغز شما گارد حسی اش را بر می دارد و شروع به احیای خود می کند.
۳. در هنگام سکوت، ما می توانیم به شبکه پایه مغز وارد شویم
شبکه مغزی پایه زمانی فعال می گردد که مشغول «خودشناسی» (self-generated cognition) باشیم. «خودشناسی» شامل کارهایی، چون خیالبافی، مدیتیشن، فکر کردن درباره آینده، و تامل آزادانه می شود.
در شرایطی که مغز بی کار است و توسط عوامل بیرونی تحریک نمی شود، آن وقت ما قادریم به جریان درونی افکار، احساسات، حافظه و ایده هایمان وارد شویم.
به کارگرفتن این شبکه درون مغزی به ما کمک می کند تا معنای تجربیاتمان را درک کنیم، با دیگران همدردی و همدلی داشته باشیم، خلاق تر شویم و شرایط ذهنی و احساسی خودمان را بازتاب دهیم.
در این راستا، ضروری است که از عوامل پرت کننده حواس، که باعث می شوند ذهن ما در شرایط سطحی خود بماند، دوری گزینیم؛ و تفکر در سکوت، یکی از راه هایی است که به وسیله آن می توانیم به این هدف برسیم.
فعالیت در شرایط پایه به ما کمک می کند تا عمیق تر فکر کنیم و خلاق تر شویم. هرمان ملویل، نویسنده و شاعر آمریکایی قرن نوزدهم، زمانی نوشت: «تمامی تجربیات و احساسات عمیق در سکوت اتفاق می افتند.»
۴. نبود صدا منجر به تولید سلول های مغزی می شود
سکوت به معنای واقعی کلمه ذهن را رشد می دهد. در سال ۲۰۱۳، محققان طی پژوهشی که نتایج آن در نشریه برین، استراکچر، اند فانکشن (Brain, Structure, and Function) به چاپ رسید، تاثیر اصوات محیط، نویز سفید، و سکوت را بر مغز موش ها با هم مقایسه کردند.
در این آزمایش قرار بود از سکوت فقط به عنوان یک عامل کنترل کننده استفاده شود (و در ابتدا قرار نبود تاثیرات آن به طور مستقل مورد بررسی قرار گیرد). اما در ادامه، خود به عنوان عاملی اصلی نظر دانشمندان را جلب کرد: آن ها متوجه شدند که دو ساعت سکوت در روز منجر به تولید سلول های جدیدی در ناحیه هیپوکامپوس مغز می شود. ناحیه ای که با یادگیری، حافظه و احساس در ارتباط است.
هرچند نتایج این تحقیقات مقدماتی است، اما با اتکا به همین نتایج نیز می توان گفت که سکوت بر بیماری هایی، چون افسردگی و آلزایمر- که هردو آن ها به گفته دانشمندان با کاهش تولید نورون ها در هیپوکامپوس مرتبط اند- اثری درمانی خواهد داشت.
منبع: شفاآنلاین
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "می دانید چرا سکوت برای مغز مفید است؟" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "می دانید چرا سکوت برای مغز مفید است؟"، کلیک کنید.