گزارش معاون رئیس جمهوری از اقدامات برای مقابله با آلودگی خاک

گزارش معاون رئیس جمهوری از اقدامات برای مقابله با آلودگی خاک
آفتاب نیوز :

شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشت تلگرامی خود با عنوان «گزارشی از اقدامات برای مقابله با آلودگی خاک» نوشت: یکی از نگرانی های امروز جهان و بخصوص کشور ما «خاک» است. خاک از منابع تجدیدپذیر به شمار می رود اما تشکیل هر سانتی متر خاک در شرایط مختلف آب و هوایی از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰۰ سال طول می کشد.

«فرسایش» و «آلودگی» دو عامل اصلی تخریب خاک است تخریب خاک با شوری کاهش مواد آلی کاهش حاصلخیزی و تغییر کاربری تشدید می شود.

خاک در زنجیره غذایی انسان و سایر حیوانات نقشی اساسی دارد. به همین دلیل هرگونه آلودگی موجود در خاک می تواند در طی زنجیره غذایی به سطوح بالاتر انتقال یافته و در نهایت وارد بدن انسان شود.

عدم استفاده مناسب و متناسب سموم و کود های شیمیایی (از عوامل مؤثر در آلودگی خاک های کشاورزی) انواع فاضلاب های صنعتی معدنی خدماتی و… و مراکز دفن غیربهداشتی پسماند از علل آلودگی خاک محسوب می شوند.

در سال های گذشته همکارانم نسبت به سیاستگذاری درباره خاک اقدام نمودند که اهم آن قانون حفاظت از خاک (مصوب ۱۳۹۸) حدود مجاز آلودگی خاک و آلاینده های ورودی به آن برای کاربری های مختلف خاک (ابلاغ ۱۳۹۹) خط مشی های مدیریت حفاظت و بهره برداری پایداری از خاک کشور موضوع ماده (۲) قانون حفاظت از خاک (مصوب ۱۴۰۰) و آیین نامه اجرایی قانون (مصوب ۱۴۰۲) است.

مطابق مصوبات اشاره شده موضوعات آلودگی در حیطه اختیارات اجرایی و نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد و موضوعات تخریب در حدود وظایف وزارت جهاد کشاورزی تعیین شده است. اجرای این مصوبات مورد پیگیری و اقدام است و گزارشات بصورت فصلی تهیه و به نهاد های قضایی و اجرایی ارایه می شود.

خاک قدرت فیلتر کردن و جداسازی آلاینده ها را دارد و مدیریت پایدار آن راهکار مناسبی برای حل بحران مدیریت منابع آب و مدیریت پسماند است. استفاده از آب های نامتعارف بجای آبیاری با آب شرب با رعایت استاندارد ها و ضوابط محیط زیستی و سلامت از موضوعاتی است که در مصوبات بر آن تاکید شده است.

در همین ارتباط مطابق تبصره ۲ ماده ۱۹ آیین نامه اجرایی قانون حفاظت از خاک دستورالعمل و ضوابط فنی استفاده از پساب در خاک در تطبیق با اسناد بالادستی توسط سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری دستگاه های اجرایی تنظیم و در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ ابلاغ شد و متعاقبا دادستانی کل کشور به دادستان های عمومی و انقلاب سراسر کشور در اجرای ماده ۲۲ «قانون آیین دادرسی کیفری» و «دستورالعمل نظارت و پیگیری حقوق عامه» آن را ابلاغ کرده است که باید ملاک عمل تمامی دستگاه های اجرایی باشد.

همچنین در حالی که بسیاری از مناطق کشور با بحران مدیریت پسماند مواجه است و خاک های کشور نیز با کمبود شدید مواد آلی و به خطر افتادن تنوع زیستی خاک و عملکرد آنها رو به رو است فرایند تولید کمپوست استاندارد مورد غفلت قرار گرفته است. در صورتی که با تفکیک در مبدأ می توان کود سالم آلی تهیه نمود و همزمان بخش بزرگی از بحران پسماند و کمبود مواد آلی خاک های کشور را مرتفع کرد که باید در اولویت های برنامه ریزی و اقدام در مدیریت پسماند عادی توسط شهرداری و دهیاری ها و جایگزینی کود های آلی با کود های شیمیایی توسط وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد.

با توجه به شعار سال جاری که «سرمایه گذاری برای تولید» است سرمایه گذاری در تولید کمپوست استاندارد منجر به تأمین مواد آلی خاک افزایش توان تولید مواد غذایی در خاک و تضمین امنیت غذایی و حل بخش اعظمی از بحران فعلی پسماند خواهد شد.

لازم می دانم به بخشی از اقدامات همکارانم در سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای قانون حفاظت از خاک از سال ۱۳۹۹ تا پایان سال ۱۴۰۳ شامل شناسایی واحد های آلاینده مواد آلاینده صدور اخطاریه و نظارت بر حذف و رفع منشأ آلودگی بازسازی و جبران خسارت خاک اشاره کنم.

تاکنون ۵۸۱۶ پایش آلودگی خاک انجام که منجر به شناسایی ۵۰۴۰ آلوده کننده خاک شده است. در این ارتباط ۵۹۱۰ اخطاریه صادر شده که ۱۳۲۰ مورد تحت نظارت برای بازسازی خاک قرار دارد و ۱۶۹۳ مورد به مرجع قضایی ارجاع گردید که در حال بررسی بوده و یا منجر به صدور رأی قطعی شده است.»

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "گزارش معاون رئیس جمهوری از اقدامات برای مقابله با آلودگی خاک" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "گزارش معاون رئیس جمهوری از اقدامات برای مقابله با آلودگی خاک"، کلیک کنید.